Menu Eden

Monday, September 27, 2010

Resepi Untuk Dicoba

 

Mee Bandung Muar


Bahan -bahan:
500 gram mee kuning (sebenarnya ikut selera )
10 tangkai cili kering (boleh ditambah jika mahu lebih pedas)
5 ulas bawang puting
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang besar
50 gram udang kering (direndam dan ditumbuk halus)
100 gram udang biasa
200 gram tulang lembu (direbus, air rebusan juga digunakan sebagai kuah )
100 gram sawi (dipotong sekitar 1 inci )
garam dan gula secukup rasa
minyan untuk menumis
Cara Memasak:
Kisar cili kering, bawang dan udang kering sehingga halus.
Tumis bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau .
Masukkan tulang lembu beserta air rebusan. Birakan sehingga mendidih.
Kemudian masukkan sawi dan udang tadi.
Tambahkan gula dan garam secukup rasa.
Boleh ditambah dengan telur untuk setiap pinggan hidangan.


Tomyam Thai


Bahan-Bahannya.
200 Gram Daging
2 Ketul isi ayam (bahagian kepak)
10 Ekor Udang
5 Ekor Sotong
2 Biji bawang besar
2 Biji lobak merah
Sedikit Bunga Kobis
5 Biji Jagung muda yang diambil isinya sahaja
10 Tangkai cili padi
Sedikit Cendawan
2 Biji limau nipis
3 Tangkai serai
3 Biji tomato.
5 Tangkai daun limau purut
4 Sudu Perencah Tomyam
Cara Memasak:
Rebus daging terlebih dahulu
Masukkan Serai dan ayam yang dipotong halus rebus sehingga empuk
Masukkan perencah tomyam dan bawang besar
Masukkan sayur satu persatu bermula dari lobak merah,bunga kobis,jagung dan cili padi yang ditumbuk sedikit.
Masukkan daun limau purut.
Kemudian masukkan sotong diikuti dengan Udang.
Masukkan Cendawan dan air tapisan limau nipis serta garam secukup rasa.
Biarkan mendidih.
Masukkan tomato dan sedia dihidangkan.
Tips memasak tomyam:
Bahan-bahan perlu dimasukkan satu demi persatu bukan sekali gus.


Spagetti Bolognaise ala Malaysia

 

Bahan – bahan
Pasta Spagetti ( dibeli sahaja jenis segera dan direbus mengikut arahan memasak padanya. Toskan )
3 tin tomato puri
4 biji tomato segar ( dibuang kulit dan dicincang dadu )
200 gram cendawan butang.
400 gram daging hancur
100 ml air
200 gram udang besar ( dibuang kulit )
10 ulas bawang putih (ditumbuk halus )
5 ulas bawang merah (dicincang )
7 ulas cili (ditumbuk halus untuk menambah rasa pedas)
minyak zaitun untuk menumis
keju parmesan yang diparut.
2 sudu serbuk oregano
1 sudu serbuk basil ( dapatkan yang segar untuk lebih aroma )
2 sudu serbuk lada hitam
garam dan gula.
Cara Memasak
Panaskan periuk dan masukkan sekitar 3 atau 4 sudu minyak zaitun.
Tumis bawang merah yang telah dicincang tadi sehingga kekuningan.
Kemudian masukkkan bawang putih dan cili. Kacau seketika dan masukkan tomato yang telah dicincang.
Masukkan air dan biar tomato menjadi lembut.
Selepas itu, masukkan tomato puri dan cendawan. Kacau perlahan sehingga mendidih.
Masukkan udang, serbuk oregano, basil dan lada hitam. Kacau sehingga sebati. Masukkan garam dan gula sebagai perisa.
Curahkan kuah ke atas spagetti dan taburkan keju parmesan mengikut pinggan hidangan anda.

 

Udang Goreng Pedas



Bahan- bahannya :
10 Ekor udang
1 Biji bawang besar dipotong bulat
3 Biji cili padi dihiris
1 Sudu besar sos tiram
1 Susu besar kicap masin
1 Sudu Besar Minyak masak
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak masak dan masukkan udang. Goreng sehingga warna kekuningan.
2. Masukkan sos tiram, kicap, cili dan bawang besar yang sudah dipotong tadi.
3. Goreng sehingga naik minyaknya dan angkat.
Ringkas, mudah, senang dan lazat untuk dimakan bersama nasi dan roti.

 

cobalah sendiri dan rasakan kenikmatannya...  ariq

 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...